woensdag 27 mei 2015

Illegale seks

''De Vlaamse politieke partij Open Vlaamse Liberalen en Democraten heeft een wetsvoorstel ingediend om seks vanaf veertien jaar niet langer strafbaar te stellen, op voorwaarde dat de partner maximaal vijf jaar ouder is. Dat staat in De Morgen.''
(
www.ad.nl)

... ar joe kidding mie? Bestaat er een wet die beschrijft vanaf welke leeftijd je seks mag hebben? Ik ben verbaasd.

Ik zie het al voor me: elke Vlaamse puber vraagt voor zijn 14e verjaardag een overlevingspakket van condooms, met een hotelkamer erbij.

Dat de leeftijd omlaag gaat vind ik positief. De ene speelt op zijn 14e nog doktertje op een pop en de andere wil graag zijn vriendinnetje onderzoeken. Ik vind dat je dat niet mag afstraffen, gezien seks bij de eerste levensbehoeften hoort.
Ik ben benieuwd vanaf welke leeftijd het hiervoor "legaal" was in België. (80?) Ik heb het gegoogeld, maar ik kan het niet vinden.
Wat mij stoort is dat er wordt bepaald hoeveel jaar ouder de bedpartner maximaal mag zijn. (5 jaar.) Wat nou als diegene 5 jaar en 1 maand ouder is? Is dat ook strafbaar? En als de ouders er oké mee zijn?


Tuurlijk vind ik het goed dat kinderen beschermd worden. Maar de één is er wat eerder bij dan de andere. Fijn voor later zeg, word je gescreend of je een strafblad hebt en dan weten ze op het werk direct dat je vroeg actief was. Zit je daar met je rode oortjes..

In Nederland staat het naar mijn idee wat "losser" omschreven. Zoals ik het lees mag het vanaf je 12e, als je er zelf behoefte aan hebt:

''Kinderen tot 12 jaar zijn voor de wet altijd beschermd. Het is verboden om seks te hebben met iemand beneden deze leeftijd. Tussen de 12 en 16 jaar ligt dat wat anders. Als er seks plaatsvindt met iemand die ouder is, dan kunnen de ouders daarvan aangifte doen. Het betrokken meisje moet dan ook worden gehoord door de politie en uiteindelijk zal een rechter uitmaken of het strafbaar is wat er is gebeurd. Dat is afhankelijk van de situatie. Als een meisje van 15 seks heeft met haar vriendje van 16 zal dat geen probleem zijn. Is die persoon bijvoorbeeld 30, dan kan het wel een probleem worden. Vanaf 16 jaar is het niet verboden om seks te hebben (op vrijwillige basis natuurlijk).''
(
www.vraaghetdepolitie.nl)

Het komt vanzelf (leuke woordspeling), of je nou 12,14 of 28 bent. En anders maar niet!

Is het gek dat ik mij afvraag of jij een illegale sekser was geweest, als jij in België had gewoond? ;)


Ellie
Geen opmerkingen:

Een reactie posten