donderdag 28 december 2017

Een kijkje achter de schermen bij een barkeeper

In het begin van de avond zit je nog vol energie en ben je er klaar voor om alle dorstige mensen van drinken te voorzien. Je hebt de voorraad gecheckt. Alles staat klaar. "Kom maar door!"

De feestgangers druppelen binnen. De eerste biertjes zijn getapt. Dit gaat lekker.
Het wordt drukker en op een gegeven moment staat je bar vol. Je probeert rustig te blijven en overzicht te houden. Ondertussen wordt er van alle kanten naar je geschreeuwd. Soms wordt er zelfs op je arm getikt. Iedereen is bang om te verdrogen in die 5 minuten dat ze moeten wachten, namelijk. Gezien een enkeling écht bijna dood gaat van de dorst vinden ze het nodig om aan zelfbediening te doen.

Je tapt weer een voorraad gele rakkers en onder het tappen hoor je iemand zeggen: "Ik heb maar 6 besteld!" Klopt vriend, als je om je heen kijkt zie je dat er meer mensen zijn die een biertje lusten.

Wat óók altijd zo grappig is, zijn de mensen die je anders in een winkel tegenkomt en die dan het liefst een ander gangpad induiken om maar geen "hoi" te hoeven zeggen. Deze mensen veranderen als een blad van de boom wanneer ze je achter een bar zien staan. "O hoooi! Hoe is het?! Ik mag wel een gratis drankje hè?" Eh. Nee.

"Ik wil 6 drankjes, maar ik heb nog maar 5 muntjes. Die laatste krijg ik toch wel van jou?" Inclusief knipoog en blaaskusje.

"Huh?! Zoveel muntjes? Bij die andere bar vroegen ze er minder voor! Afzetters."

Je krijgt een handje vol munten. Wanneer je ze telt zie je dat je én niet genoeg hebt gekregen én er een valse tussen zit. Dit meld je bij diegene en die tovert uit zijn andere hand het juiste aantal. Proberen kan altijd, natuurlijk.

Wanneer het kan maak je een praatje, drink je zelf een glaasje mee.

De feestavond is bijna voorbij. Er wordt om je heen gedanst, gelachen en gezoend. De sfeer zit er goed in. Gezellig!

De mensen zijn blij, sommige hebben de pijpen vol. Missie is geslaagd; de mensen zijn niks tekort gekomen. Daar heb je het voor gedaan.

De lampen gaan aan. De tap gaat dicht.

Met dubbele tong: "Ik bied je 50 euro voor een biertje. Aaah! Nog 1! Toeee, de laatste!"

Nee, het is klaar. Morgen ben je de eerste. :)


Ellie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten