woensdag 26 oktober 2016

Zwarte Pieten discussie

Ik zie mezelf nog zitten. Ik was een klein meisje, ik gok een jaar of 5. Mijn blonde haren waren samengebonden tot een staart. Ik zat op mijn knietjes voor de salontafel, met een groot boek. De bladzijden roken zo lekker! Pagina's vól met speelgoed, en het mooiste was: ik mocht  aanvinken wat ik wilde hebben. Uiteraard was er een budget, want Sinterklaas moest alle kinderen van cadeaus voorzien. Ik wist, dat als dit boek in de brievenbus was gekomen, er een prachtige tijd was aangebroken. Het zorgde dat ik kriebels in mijn maag kreeg.
 

In deze periode keek ik graag naar het Sinterklaasjournaal. Het was iedere keer weer afwachten wat de goedheiligman en de pieten hadden beleefd. Fantastisch! Met een bakje pepernoten zat ik dan heerlijk voor de tv te knabbelen.
 
Vanaf 2013 is de pietendiscussie al aan de gang. Als er niets beters is om je druk over te maken, dan begrijp ik dat je naar dingen gaat zoeken om tegen aan te schoppen.  Helaas zijn er genoeg onderwerpen die onze zorgen verdienen. 
 
Ik denk dat als je lang genoeg zoekt, je altijd wel iets vindt dat negatief is. Dat is voor mijn gevoel óók met deze discussie gebeurd. Het is mogelijk dat in het ververleden Sinterklaas en de Pieten te maken hebben gehad met slavernij. In het heden is dit totáál niet aan de orde. Waarom oude koeien uit de sloot halen? Belangrijk is het hier en nu. Er is zoveel ellende op de wereld. Waarom dan júíst een kinderfeest proberen te ruïneren?
 
Wat ik óók niet begrijp, is dat er tientallen jaren voorbij zijn gegaan waarin het sinterklaasfeest gevierd wordt. Als het de mensen zó aan het hart gaat, waarom komen zij pas in 2013 met alle ophef? 
 
Als ik aan 5 december denk, dan denk ik aan: gezelligheid en saamhorigheid. Racisme en slavernij zijn nog nooit in mij op gekomen! Ik moet eerlijk toegeven dat ik teleurgesteld ben dat dit onderwerp zó blijft leven.
 
Ik heb altijd met volle teugen van de 5decembertijd genoten. Nog steeds heeft het mijn interesse. Ben ik hierdoor een slecht mens? Nee. Ben ik racistisch? Nee.
 
Sinterklaas en zwarte Piet horen bij elkaar. Het is een traditie.
 
Leven en laten leven.
 
Afbeeldingsresultaat voor zwartepiet

Geen opmerkingen:

Een reactie posten