dinsdag 7 april 2015

Zelfmoord

Zelfmoord, een onderwerp waar nauwelijks over gesproken wordt.

Ja, er wordt over gesproken: "Egoïstisch, laf, zwak.'' 
En: ''Ik ken genoeg mensen die langer wilden leven, maar gedwongen uit het leven moesten stappen en die persoon stapt vrijwillig uit het leven."
 
Onbegrip.
 
Logisch, het valt ook niet te begrijpen.

Er wordt (bijna) niet gesproken door de mensen die denken dat het beter is om uit het leven te stappen. (Beter voor wie? voor hun zelf? voor de omgeving?)
Schaamte? Bang voor onbegrip? Overtuigd dat niemand kan helpen?

Wat zou er door hun hoofd gaan? Dat er in het hiernamaals geen pijn is? Dat ze tóch niet gemist worden? Dat ze niks toevoegen?

Zullen ze überhaupt op het moment zelf in de gaten hebben wat voor consequenties hun daad heeft?  Wat maakt het dat ze de beslissing nemen om uit het leven te stappen? Wat is de druppel geweest? Zaten ze vast in de horror gedachten? Zijn die horror gedachten verandert in waarheid voor hen? Konden ze het niet meer overzien?

Zouden ze het niet gedaan hebben  als zij hadden gesproken over de chaos in hun hoofd? Zouden ze er nog zijn als iemand had gezegd dat ze er toe doen? Dat ze kwaliteiten bezaten en dat ze met hun kunnen de wereld verrijken?

Ben jij diegene met horror gedachten? Schaam je niet en zoek hulp.
Ik ben overtuigd van jouw kwaliteiten en ik ben blij dat je er bent.
Je wordt gemist als je er niet meer zou zijn.
 
Het kan zijn dat er iemand in jouw omgeving vast zit in zijn hoofd, zonder dat je het door hebt.
Deel dit bericht, misschien heeft hij het op dit moment nodig om te horen dat hij er toe doet. Dit is het minste wat we kunnen doen.
 
Onthoud: de wereld is mooier met jou!
 
Ellie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten