donderdag 19 februari 2015

Respect voor mensen in de agrarische sector

Je hebt het vast geroken, de geur van de eerste mest die op het land gekomen is.
Wat ging er door je heen? Dat je het vies vond? Dat je blij bent dat het alweer bijna lente is? Iets anders?
Er ging door mij heen dat de drukke periode voor de mensen in de agrarische sector er weer aan zit te komen.
Dat de mensen die passie voor het werk hebben weer los mogen. Die stoere mannen (en vrouwen) die soms zo blij zijn als een kind, omdat ze aan het werk zijn.

Mensen hebben vooroordelen: "Boeren zijn dom, boer zijn is toch geen vak, ze rijden veel te hard, nemen te veel mee op een wagen. "

Mensen met zulke vooroordelen vind ik juist dom. Weet jij een perceel te vinden in een gebied waar jij nog nooit bent geweest? Een TomTom geeft het heus niet aan hoor. Zie je het al voor je? "Aan de linker kant zie je het perceel van boer Harms, daar moet je zijn. "

En wat een lef hebben ze, die grote machines met aanhangers er achter. Ik moet er niet aan denken om die te besturen! Bij die gedachte krijg ik al paniek!

Als jij op kantoor zit merk je misschien dat het regen tegen het raam tikt. Wat er dan door jou heen gaat is: "shit, ik moet straks om 17.00 uur door de regen fietsen. "

Boeren zijn afhankelijk van het weer en die kunnen op het zelfde moment dat jíj baalt om door de regen te moeten fietsen, balen om zijn oogst die mislukt is. Een mislukte oogst kan heel veel euro's schade als gevolg hebben.
Begint er al een belletje te rinkelen waarom mensen zo "hard" rijden en "zoveel" meenemen op een wagen?

Jij krijgt standaard je loon op je rekening gestort, deze mensen proberen een deel van hun loon te redden op dat moment.

Om 17.00 uur stap jij op je fietsje en zie jij wel weer wat er morgen gaat gebeuren. In de agrarische sector stop je pas als je echt niet meer verder kan, bijvoorbeeld als het echt te donker is om iets te zien op het land. Ze komen om 22.00 uur thuis (als het niet later is), gaan eten, douchen en op bed. Om 6.00 uur weer aan de bak.
Lange dagen, korte nachten.

Vrijdag om 17.00 uur naar huis racen, omdat het weekend is?
Weekend? in deze periode mag je blij zijn als je de zondag vrij bent!

In deze periode zien Wim en ik elkaar weinig. Tuurlijk is het leuk om elkaar veel te zien, maar als ik hem zie genieten van het werk wordt het voor mij een stuk makkelijker om ermee om te gaan.

Ik probeer hem zoveel mogelijk te ontlasten, ik zorg er bijvoorbeeld voor dat zijn eten klaar staat als hij thuis komt, zo hoeft hij dat zelf niet meer te doen. Hij heeft geluk, maar er zijn genoeg mensen die 's avonds zelf nog wat in elkaar moeten flansen.

Wat ik wil zeggen is dat mensen veel te snel een oordeel klaar hebben over mensen in de agrarische sector. Kijk eens verder dan wat jij denkt te zien.

 Ik heb super veel respect voor deze mensen en ik ben trots dat mijn vriend dit  werk met zoveel passie doet!

11 opmerkingen:

 1. Wat een leuk artikel, mooie schrijfstijl heb je ook! Ik deel je mening helemaal. Kwam dit artikel toevallig tegen via Facebook, ben benieuwd naar de rest van je artikels! :)

  Groetjes, Harriette

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Harriette, bedankt voor je complimenten!
   Op mijn pagina staan nog meer blogs, had je dat gezien? Kom nog maar een keer kijken, ik zet er af en toe weer wat nieuws op!

   Groetjes,
   Ellie

   Verwijderen
 2. dit klopt als een bus zouden wij zeggen op het "platteland"

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi geschreven..weet er alles van..ex boerin..nu vutters bedrijf verkocht omdat we geen opvolgers hebben.knap dat je het aandurft met een boer..ik weet dat ik ook veel avonden alleen zat ..omdat ze altijd samen in kuilden met de buren..en net wat je zegt..de spanning van het weer..succes met alles. Truus Stotteler.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk om een bericht van u te krijgen!
   Het scheelt dat ik zelf ook onregelmatig werk, dus ik ben niet elke avond thuis. Ik snap dat het af en toe vervelend voor u geweest moet zijn.
   Het is een bijzondere, maar mooie wereld!
   Bedankt voor uw reactie,
   Ellie

   Verwijderen
 4. Goed geschreven en veel respect. Het is jammer dat de meeste mensen zich niet bewust zijn van de dagelijkse producten die de boeren voor ze verzorgen. Zonder zuivel, aardappelzetmeel en andere agrarische producten. Zouden veel van onze dagelijkse gewoontes niet toegankelijk zijn. En daarom Respect

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor het compliment!
   Inderdaad, ben ik het met je eens!
   Groetjes,
   Ellie

   Verwijderen
 5. Ik kom zelf van een boerderij. Ik zou het geschreven kunnen hebben, maar jij hebt het prachtig opgeschreven. Het is de werkelijkheid

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prima verwoord. Niets aan gelogen. En dan te bedenken dat dit alleen nog maar gaat over de fysieke werkzaamheden en de administratie er nog eens bij overkomt. Die kost tegenwoordig bijna net zoveel tijd die ook weer afgaat van de sociale tijd van de boer en zijn gezin

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Inderdaad: iedereen heeft zijn mening klaar over boeren of denkt anders wel te weten hoe het allemaal (het boerenbedrijf) in zijn werk gaat. Een succesvol boerenbedrijf runnen is verre van makkelijk en daarom besteden veel agrariers ook hun agrarische administratie uit aan bedrijven kennis hebben van de wereld van boeren.

  BeantwoordenVerwijderen