vrijdag 4 mei 2018

dodenherdenking racistisch?

Allereerst ben ik dankbaar dat ik dit mag schrijven. Dat ik de vrijheid voel om dit te noteren en te delen.

Leven in vrijheid. Wat ben ik onze grootouders dankbaar dat zij hiervoor gestreden hebben. Het is niet vanzelfsprekend om zo te leven. Ik ben graag twee minuten stil om álle oorlogsslachtoffers te herdenken. Dat is het minste wat ik kan doen. Of het nou Pietje, of Klaasje is. Ik ben stil voor ze állemaal.

Nu wordt er door bepaalde mensen gezegd dat de herdenking racistisch zou zijn. Dat bepaalde 'groepen' worden uitgesloten. Iedereen is vrij om te gedenken wie hij wil. Dan gedenk jij deze mensen, tóch?

Ik vind het jammer dat er onrust is ontstaan rondom 4 mei. Ik hoop niet dat mensen thuis blijven uit angst dat er iets vervelends gaat gebeuren. Hebben we dan werkelijk niets geleerd van onze geschiedenis?

Aan de ene kant positief dat mensen dit onderwerp aan durven te kaarten. Het laat zien dat zij de vrijheid voelen om hun mening te geven.
En dáár draait het vanavond om. Om de vrijheid, die niet vanzelfsprekend is. Ik hoop dat zij dat óók inzien en ophouden met mierenneuken over wie wél of niet herdacht wordt. Wat schiet je ermee op?

Inplaats van schreeuwen om 20.00 uur kan je óók je respect tonen aan de mensen die jij zo belangrijk vindt. Sta even stil bij hen en hou vooral je mond.

Ellie

1 opmerking: