dinsdag 8 maart 2016

Boeren onder vuur door social media

Deze week kwam ik een artikel tegen waarin de 'boer' weer slecht neergezet werd.

Ik schrok. Niet van de inhoud van het artikel, maar van de reacties die erop werden afgevuurd. De meningen die klakkeloos werden overgenomen. Het opjutten van andere mensen; de boeren zouden slecht zijn voor hun dieren, "waar gaat dit heen met de wereld?"

Ik schrik van deze reacties en dat de mensen geloven wat er geplaatst wordt, zonder verder te kijken of onderzoek te doen.

Wie is de auteur? Waar haalt diegene zijn informatie vandaan, waar baseert hij het op? Wat is zijn doel met het publiceren? Zijn het feiten?
Ik vind het jammer dat mensen blijven steken bij één kant van het verhaal.
 

Elk bedrijf heeft zijn eigen werkwijze. Heb jij je weleens afgevraagd waarom zij voor deze methode hebben gekozen? Wat is de gedachte erachter? Er zullen vast op sommige bedrijven dingen gebeuren die niet oké zijn, maar dat is in elke sector zo. Oordeel pas, als je het met je eigen ogen hebt gezien. 


Wat mij ook opvalt is dat (vooral) de negatieve dingen over de agrarische sector aan bod komen op social media. Waar blijven de positieve verhalen?
 

Ik vind het prima als mensen een (negatieve) mening hebben over de agrarische sector. Ik zal het alleen jammer vinden als het gebaseerd wordt op één artikel van internet.

Als het je écht zo aan het hart gaat, ga dan bij (verschillende) bedrijven op visite. Ga kijken, ga in gesprek. Klopt het wat er gesuggereerd wordt? Vorm een eigen mening. Ik ben benieuwd of deze, na jouw onderzoek, gelijk is gebleven.

Ellie

4 opmerkingen:

 1. Mooi geschreven. Veel mensen hebben inderdaad een mening over boeren en hun bedrijf terwijl ze zelf nooit of nauwelijks op een boerderij komen.
  Laatst las ik van een veehouder die een ´megastal´ heeft en die een groep vrouwen op bezoek had. Hij nodigde hun uit om te kijken in zijn stal en daarbij beantwoorde hij hun vragen. Na het bezoek waren de vrouwen een stuk milder gestemd mbt megastallen, behalve 2 van hun. Deze vrouwen weigerde mee te gaan in de stal. Ook wij nodigen mensen uit om ons bedrijf te komen bezoeken. Wij hebben geen `megastal` maar laten graag zien hoe en waarom wij op deze manier werken. Pas als mensen het met eigen ogen zien komt het begrip. Emoties vertroebelen. Met vriendelijke groet, Wilbert van der Post

  BeantwoordenVerwijderen
 2. zo is het, heb er zelf ervaring mee.
  wij kregen van het zomer een toerist bij ons op het erf(wij verkopen schepijs en kaas) die erg negatief over de sector was, ik heb haar gevraagd wat de reden was, zij had gekeken naar een uitzending van radar waarin wij weer eens lekker slecht voor de dag kwamen als sector.
  ik heb haar toen meegenomen de stallen in en op alle vragen die ze stelde antwoord gegeven, waarna deze mevrouw haar excuus aanbood en met een andere kijk op de sector is vertrokken, zij komt nu zelfs regelmatig een kijkje nemen.

  m.v.g Janneke Meester melkveehoudster in Oudega sm.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. oa VarkensVandaag en VarkensInZicht via de stap in de stal brengen de varkenshoudreij positief naar voren

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Ellie,

  Gisteren sprak ik met Wim die me vertelde over jouw blog. Super goed en belangrijk stuk. Ik zou graag eens met je in gesprek komen om er iets over te schrijven op onze Facebook site Farmers Online.

  Farmers Online is opgericht om de agrarische sector te promoten. Er zijn zoveel mooie en belangrijke verhalen te vertellen. Binnenkort wijd ik een artikel over dit onderwerp.

  Ik heb gemerkt dat er veel over te doen is. Ik lees de laatste tijd veel meer verhalen van mensen uit de sector die min of meer hetzelfde mee maken als jij schrijft. Verhalen die in positieve zin vertelt moeten worden.

  Onze Facebook pagina vind je hier https://www.facebook.com/Farmers.Online.EU/

  Hartelijke groet,
  Hans van Goor
  info@farmers-online.nl

  BeantwoordenVerwijderen